Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: EMDR
BerichtGeplaatst: 25 mei 07 12:48 
Offline
giga actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 okt 06 18:43
Berichten: 5791
Heeft iemand ervaring met EMDR therapie?

effectief behandelen van trauma's en fobieën.

www.emdr.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eye_Moveme ... processing

_________________
I love you in a place where there's no space or time
I love you for in my life you are a friend of mine
And when my life is over remember when we were together
We were alone and I was singing this song for you


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 25 mei 07 13:57 
Offline
actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 mei 05 12:43
Berichten: 405
Woonplaats: Evergem (B)
Ik heb EMDR gehad maar kvond da zo raar in't begin en kmoest gelijk beginnen lachen...

En andere keren te weinig gedachtne die bij mij opkwamen..

En laatste keer in slaap gevallen door de xanax ( ja erg he )

Bij mij hielp het nie echt maar bij anderen kan dit echt heel goede therapie zijn

_________________
Sofie- bijna 23 jaar - studente orthopedagogie- hopeloos verliefd op m'n pluisje


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 26 jun 07 17:27 
Offline
zeer actief lid

Geregistreerd: 25 aug 03 13:21
Berichten: 866
Ik ben er volop mee bezig, maar het is moeilijk om te zeggen wat het met je doet. je moet je vooral moeten kunnen laten gaan. Daar heb ik soms problemen mee omdat ik sommige gedachten teveel verdring. Maar mijn psy heeft dit eens opgenomen en dan zie je dat je op bepaalde momenten wit van angst ziet en op andere momenten (in mijn geval) blauw en rood van woede en frustratie. Ik moet er donderdag opnieuw heen voor de 3de keer. Ik zal je dan misschien wat meer kunnen zeggen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 03 okt 07 11:59 
Offline
actief lid

Geregistreerd: 30 jun 07 17:38
Berichten: 51
Woonplaats: Alkmaar
Ik moet misschien ook op EMDR therapie... Anders op Exposure therapie. Ik hoop dat het helpt... Heeft iemand een uitleg wat EMDR precíes is? En of het werkt??

:roll:

_________________
Lauri - 14 jaar - houdt van theater,muziek&dieren


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 03 okt 07 12:25 
Offline
giga actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 okt 06 18:43
Berichten: 5791
Hoi,

Ik ga het misschien ook doen, EMDR. Klik anders even op die linkjes in het eerste bericht van mij.. daar vind je uitleg over EMDR.

Hoe effectief het is weet ik niet.

_________________
I love you in a place where there's no space or time
I love you for in my life you are a friend of mine
And when my life is over remember when we were together
We were alone and I was singing this song for you


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 05 okt 07 21:11 
Offline
mega actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 mei 05 9:51
Berichten: 4751
Ik ga 22 oktober beginnen met EMDR. Mijn therapeut wilde dit proberen en anders exposure, maar dat zie ik echt niet zitten :no:
Ik ben ook heel benieuwd hoe jullie ervaringen zijn met EMDR.
Ik kan echt wel wat gedachtes oproepen, dus ben benieuwd!

_________________
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 06 okt 07 11:40 
Offline
actief lid

Geregistreerd: 24 sep 07 19:03
Berichten: 199
Kan iemand me concreet uitleggen wat dat inhoudt?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 08 okt 07 18:59 
Offline
actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 aug 06 15:08
Berichten: 334
Woonplaats: België, Gent
Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden.
EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode.

Waarvoor is EMDR bedoeld?
Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen 'verwerken' deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; 'flashbacks') en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Als er aan bepaalde criteria wordt voldaan spreekt men van een 'post traumatische stress-stoornis' (PTSS).
Ofschoon PTSS nog steeds als het primaire indicatiegebied voor EMDR wordt beschouwd hebben de ervaringen met de toepassing van deze behandelmethode de afgelopen jaren laten zien dat het mogelijk is een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten te behandelen, die gepaard gaan met vermijdingsgedrag, somberheid en/of gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die dusdanige sporen hebben nagelaten in het geheugen van de persoon, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft. Voorbeelden daarvan zijn emotionele verwaarlozing, akelige ervaringen op medisch gebied, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen. De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Werkt EMDR?
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Hoe weet je of EMDR kan worden toegepast? In het begin van de therapie zal uw EMDR-therapeut uitgebreid aandacht besteden aan de oorzaak en achtergronden van de klachten. Daarnaast wordt er een taxatie gemaakt van een aantal individuele kenmerken waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die men van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment noodzakelijk of nodig is, en of daarvoor EMDR kan worden gebruikt.

Hoe gaat EMDR in z'n werk?
De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Een ander methode gebeurt door middel van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten?
De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

Zijn er ook nadelen?
Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk goed. Toch kan dit in sommige gevallen de cliënt het idee geven even de regie kwijt te zijn. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is aan te bevelen een dagboekje bij te houden en op te schrijven wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting aan de orde komen.

Wat is het werkingsmechanisme van EMDR?
Hoe EMDR precies werkt is nog onduidelijk. Een mogelijke verklaring voor de effecten van EMDR is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. Denkbaar is dat combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Een wisselwerking tussen de twee hersenhelften die door deze methode gestimuleerd wordt waardoor verstand en gevoel geïntegreerd worden is een andere veronderstelling waarom deze methode werkt. Toekomstig onderzoek zal uit moeten maken hoe de waargenomen effecten het best kunnen worden verklaard.

Bron: www.emdr.nl

Ik ga er nu een boek over lezen: 'EMDR, vernieuwende therapie tegen angst, stress en trauma' van Shapiro Francine en Silk Forrest Margot.

_________________
Tine - 22 jaar - Psychiatrisch verpleegkundige


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 05 nov 07 20:32 
Offline
actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 nov 06 22:43
Berichten: 74
Ik heb EMDR gedaan ja.
Wat zou je willen weten erover?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 18 nov 07 10:20 
Offline
actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 31 okt 07 19:54
Berichten: 67
Mijn psycholoog had het hier ook al over, ik vind het maar niets maar sta er wel voor open.
Ik moest de eerste sessie terugdenken aan een treinreis, ik werd super misselijk.. En we zijn nog niets eens bezig met EMDR..

_________________
| 19 jaar | 3e jaars mbo verpleegkunde | bij mijn schatje Olav sinds 22-10-2005 | bij m'n mama wonend |


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: 18 feb 08 16:27 
Offline
actief lid

Geregistreerd: 30 jun 07 17:38
Berichten: 51
Woonplaats: Alkmaar
rainbowjen schreef:
Ik heb EMDR gedaan ja.
Wat zou je willen weten erover?


Alles: Hoe lang het duurde, of je nu nog last hebt, of het moeilijk was etc. want ik weet sinds kort dat ik ook EMDR moet gaan doen...

_________________
Lauri - 14 jaar - houdt van theater,muziek&dieren


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
[ Time : 0.057s | 11 Queries | GZIP : Off ]

De website van Stichting Emetofobie is gemaakt door:
Web-Wise